Costa Tropical

Resan startar vid den del av Granadas kust som ligger längst mot öster, kännt som Costa Tropical. Mellan utgångspunkten och Malaga stad får man uppleva ett varierat landskap och en svårtillgänglig kust. På vägen passeras turistorter, nästan helt öde bukter, städer och byar i den omisskännliga Andalusiska och Mooriska stilen och andra intressanta platser.

Resans längd ca 17 mil.

Vägen längs den första sträckan av kusten vid foten av berget (sierra) La Contraviesa, som når ända in i provinsen Granada, löper utmed stranden och bergens utstickare. Det är på grund av detta ibland lite svårt att lokalisera sig. La Rábita är ett bra ställe att utgå ifrån: en uråldrig fiskeby tryggt skyddad av ett litet fort och omgivet av ett jordbrukslandskap. Lite längre fram, när man lämnat den klippiga kusten bakom sig, når man La Mamola, ytterligare en kustby med en stor strand. Castell de Ferro (21km från La Rábita) är ett annat ställe vid foten av bergen: ett vakttorn påminner om hoten från pirater som förekommit, såsom får så många andra byar och städer längs kusten. Det är först nu man når den mer turistorienterade delen av Granadas kust.

En 9 kilometers klippa åtskiljer Castell de Ferro från Calahonda, en liten vik omgiven av klippformationer. Torrenueva (6 km därifrån) är en annan sommar resort nära en härlig strand. Därifrån är det 7 km till Motril, en stad med en hamn, omgivet av en stor slätt där det växer tropiska planteringar. Ett besök i staden bör inkludera den kollegiala kyrkan från 1500-talet och helgedomen Nuestra Señora de la Cabeza från samma tid och som byggt på ruinerna efter ett slott som enligt legender gav skydd åt Bobadil, den sista kungen av Granadas Nasrider. Motrils kust består av stränderna Pariente, El Puerto och Las Azucenas och har lockat många turister.

Salobreña ligger ytterligare 7km bort efter sluttningarna på en kulle med ett Arabiskt slott på toppen. Byn har mycket branta gator och är väl värt ett besök. Utsikten från det gamla fortet sträcker sig från flodalen Guadalfeo, täckt av sockerrörs odlingar, och ända bort till Sierra Nevada. Den gamla delen av Salobreña är mycket bra bevarat och är ett bra exempel på muslimska byar i det antika kungariket Granada. När vi fortsätter västerut passerar vägen genom ett kargt landskap med sluttningar täckta av fruktträdgårdar.

Byn Almuñecar (17km) ligger i skydd av ett Muslimskt slott och är också väldigt intressant. Det mest utmärkande är förmodligen de slingrande gatorna i de gamla delarna, återstoden av de fenisiska och romerska rikena, speciellt den iögonfallande och välbevarade akvedukten samt San Cristóbal, El Altillo, Puerta del Mar, Velilla, El Tesorillo och andra stränder, som är perfekta fär att utöva vattensport. Inte så långt härifrån ligger La Mona point, en utmärkt utsiktsplats över Medelhavet. Här hittar du också La Herradura, ännu en strand som kan rekommenderas varmt.

Vägen tar sig till slut in i Malagas provins. Maro är vad man når först och är ett gammalt område av fiskarbostäder och hör till grannstaden Nerja. Denna kuststräcka består av vikar och små steniga stränder. Kort efter att man lämnat staden når man en liten avstickare åt höger till Nerjas grottor och staden ligger direkt därefter (22 km från Almuñecar).

En 6 km regional väg leder från Nerja till Frigiliana, en intim vitkalkad by, som an intimate, whitewashed village, som behållit sin lantliga atmosfär. Den äldsta delen dateras tillbaka till muslimsk tid, medans sockenkyrkan (16-1700-tal) bevarat ett utsmyckat tak med Mudéjar ursprung. Vingårdarna producerar ett mycket eftertraktat vin som kan provsmakas på de lokala barerna.

Nu har vi nåt La Axarguia regionen, en av de vackraste längs Costa del Sol. Inlandet består av dalar fulla med fruktträdgårdar och spridda små Moriska byar små man når på slingrande vägar. I två av dessa byar - Archez and Salores - är minareterna som byggts om till klocktorn från den gamla Moskén.

8 kilometer från Nerja längs kustvägen hittar man en 4 kilometer avstickare till Torrox, som är väl värt ett besök. Byn ligger i en brant sluttning och består av en vacker kaskad av vitkalkade hus och tak. Kyrkan La Encarnación och eremitboningen Nuestra Señora de las Nieves bevarar de anmärkningsvärda spåren från Mudãjar. Tillbaka nere vid kusten påminns man återigen av de små utspridda vakttornen och forten on hotet från piraters intrång.

Efter åtta kilometer av stränder, finns en avfart till Algarrobo. På vägen, i Trayamar, kan man beöka välbevarade Fenisiska begravningsplatser. En annan sevärdhet är Santa Ana's kyrka, på toppen av byn, samt eremitboningen av San Sebastián i Algarrobo.

Torre del Mar är en lång strand kantad av sommarturistorter. Härifrån ligger Vález-Málaga, huvudstaden i La Axarquia och en av de mest intressanta platserna i provinsen, bara 5 km inåt landet. El Arrabal de San Sebastián med ett medeltida slott på toppen är den äldsta delen. De senare är daterade runt 1500 och 1600-talet och har en rad palats och aristokratiska hus. De mest utsående sevärdheterna i gamla staden, som spelade en avgörande roll i erövringen av kungariket Granada, är kyrkan San Juan, San Francisco klostret, Santa Clara och San José de la Trinidad, Mudéjar pation (innergård) i San Marcos sjukhus och palatset som idag används som rådhus.

28 km från Vélez avfarten från kustvägen leder till en liten by som heter Macharaviaya, där begravningsmonumenten och där den mäktiga famijen Gálvez kan ses i kryptan i den barockska kyrkan. Stränderna i Benajarafe och El Rincón de la Victoria är traditionella turistorter. I skymningen kan man här avnjuta spektaklet ‘el copo’, en variant av fiske i grunt vatten. I närheten ligger Pedregalejo och El Palo, provinsen Málagas huvudstads stränder. De här stränderna är fullbelagda under sommaren och kantade av små hus som tillhört fiskare under andra tider.

Som Ni kan förstå finns det mycket av värde att se under den här resan och provar ni den önskar vi Er en lugn, skön och inspirerande tur.

Närliggande golfbanor

Hitta den golfbana du vill spela i närheten av Costa Tropical

Se andra orter och städer att besöka


© 1998-2024 GOLF SERVICE (Nombre fiscal: PETER NILSSON S.L, Cif: B-29884525)•Telefon +34 952787775
• Plaza de las Orquideas • Edificio Orquidea - Local 6 • 29660 NUEVA ANDALUCÍA • MARBELLA • MÁLAGA • SPAIN •